Följande artikel var införd i tidningen NORRA VÄSTERBOTTEN 970524 Du kan gå till deras hemsida här!Ljudoraklet Bengt Göranstaaf1.jpg - 18.733 K-När jag var 12 år kunde jag spela Beethoven på piano. Men i dag spelar jag inga instrument. Jag har inte de ambitionerna, säger Bengt Göran Staaf.

BYGDSILJUM (NV)
Ena dagen fixar han mikrofonerna vid en Chesskonsert och andra dagen högtalarna i någon landsortskyrka. Det handlar om Bengt Göran Staaf, Bygdsiljum, rikskänd ljudspecialist. Hans företag Staaf Produktion/Siljum inryms i den mer än hundraåriga träinspektörsvillan på Siljesundsvägen. Här bor Bengt Göran tillsammans med tre av sina barn ­ Elina, 13 år, Lovisa, 11 år och Arvid, 9 år.

Bengt Göran Staaf är ett begrepp i Musiksverige. Det han inte vet om ljudteknik, mikrofoner, högtalare och skivproduktion, är inte värt att veta. Det betyder också att han är flitigt anlitad.
Björn och Benny
Under förra helgen ordnade han ljudet vid den stora Chesskonserten i Helsingfors. "Såg till att symfoniorkestern lät", som Bengt Göran själv uttrycker det. Han är gammal bekant med Björn och Benny och har gjort ljudet vid flera Chesskonserter. Och han har levererat mikrofonsystem till merparten av de musikaler som satts upp i Sverige de senaste åren - "Sound of music", "Kristina av Duvemåla" och så vidare.
- Jag har nästan mer jobb än jag hinner med. Därför vårdar jag de kunder jag har.
Helnykterist
Det hela började egentligen i Bromsten ­ en gång ett kulturlandskap i Stockholm som var mera land än stad ­ där Bengt Göran växte upp. Området heter i dag Rinkeby och Tensta. Och där hemgården stod ståtar nu en viadukt. Bengt Göran är tredje generationen helnykterister i sin släkt. Därför var det naturligt att han tidigt blev aktiv i IOGT/NTO, SSUH och SGU.
­ Vi satte upp en del tunga teateruppsättningar och jag tyckte om akustisk musik och speciellt det klangliga. Jag träffade Benny Andersson som 16­åring och var klasskamrat med Sylvia Vrethammar.
Forskning och musikfest
Efter realgymnasiet och universitetet, med bland annat matte och ryska, blev Bengt Göran förste amanuens ­ forskningsingenjör vid Stockholms universitet. Det handlade om språklab och apparatur för fonetisk forskning.
­ Jag fick jobbet för att jag kunde min sak och inte på formella meriter. Men efter tio år stod jag inte ut längre, utan slutade.
Parallellt med jobbet arbetade Bengt Göran i musikrörelsen. Han var med och arrangerade Gärdetfesterna i slutet av 1960­ och början av 1970­talet.

staaff2.jpg - 31.821 K­ Huset byggdes 1882 för en träinspektör från Robertsfors Bruk. Vi har bott här sedan november 1984 och trivs utmärkt, säger Bengt Göran Staaf.

Byggde från grunden
­ På den tiden ägdes alla skivstudior av de stora bolagen. Därför gällde det att bygga egna grejer ­ jag byggde studio och mixerbord från grunden, flera gånger om.
Bengt Göran var delägare i musikrörelsens Studio Decibel i 12 år. Han spelade in över 300 LP­produktioner under dessa år.
­ Vi spelade in Träd gräs och stenar, Kebnekaise, Lasse Tennander, Robert Broberg och så vidare. Det var en lärorik period och jag fick många kontakter.
När Johannes Norrby var chef för Stockholms filharmoniker spelade Bengt Göran in alla deras konserter för arkivet. Det var också en bra skola.
Rolf Wikström
I mitten på 1980­talet turnerade Bengt Göran över hela Skandinavien med Rolf Wikströms hjärtslag ­ 700 konserter.
­ Det var i den vevan jag bosatte mig i Bygdsiljum. Då hade jag redan registrerat in mitt företagsnamn. Jag började med egna produktioner ­ en form av icke­kommersiell produktion för den svenska musikkulturen. Under åren har det blivit 30 LP­skivor och nio cd. De senaste är Johanna Edlund, Plommon och Wynja samt en miniblues med Sweet Pain­Blue Max Schultz.
Små omkostnader
Bengt Göran har produktionsmedlen, men skivorna är det han tjänar minst pengar på:
­ Jag lever inte på de stora inkomsterna, utan på de små omkostnaderna.
Däremot är "högtaleriet" och mikrofonsystemen en lönsam del. Han tillverkar och hyr ut hela system "till utvalda kamrater" över hela landet.
­ När det är något stort på Scandinavium är det ganska troligt att det är genom mina mikrofoner som stråkarna hörs.
Tack från statsministern
Han fixar ljudet vid stora konferenser och arrangemang. Efter regeringskonferensen i Skellefteå fick Bengt Göran ett tackbrev från statsminister Göran Persson.
­ Hela sommaren jobbar jag nästan varje helg. Det är spelmansstämmor och andra arrangemang där akustisk musik ska förstärkas.
Tro nu inte att det räcker med allt detta. Nej, Bengt Göran gör också bulleranalyser, exempelvis för Alimak och deras hissar, taluppfattningsanalyser, och konsultjobb. Dessutom säljer han avancerade datorer och utför marknadsföringsuppdrag.
Aldrig krusat någon
Hur har du lyckats med allt detta?
­ Jag har klarat mig utan några starta-eget-pengar. Och jag har aldrig krusat någon.
Du är ensamstående med tre barn på heltid. Hur hinner du med?
­ Jag kan inte jobba hur mycket som helst, så inkomsterna blir lidande. Dessutom har de förändrade bidragsreglerna gjort att jag fått minskade inkomster med 25 000 kronor netto på ett år. Barnen och jobbet går i första hand, så att övrigt socialt liv blir lidande.
Bengt Göran kommer inte ihåg när han var lös och ledig senast. Han saknar en byta­barn­pool, för ensamma föräldrar som vill ha en ledig helg.
­ Som det nu är så satsar jag på mina barn. Och jag är inte intresserad av nya relationer.
På somrarna åker Bengt Göran med alla sina fyra barn på semester till Nordnorge. Så blir det förmodligen även i år. Mera om denne mångsidige man finns på hemsidan på Internet: www.compine.se/~siljum/.

Text och foto: WALDEMAR MELLQUIST